Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω...


ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΗΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος: Ο διακοσμητής μελετά, σχεδιάζει και επιβλέπει τη διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αξιοποιώντας παραδοσιακά και ηλεκτρονικά μέσα. Συνθήκες Εργασίας:Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου γενικά καλές, αλλά είναι απαραίτητη η παρουσία του στους χώρους που διακοσμεί. Όταν απασχολείται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα το ωράριό του είναι κανονικό· ως ελεύθερος επαγγελματίας όμως συνήθως το υπερβαίνει.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Η αισθητική αντίληψη του χώρου, το καλό γούστο, η φαντασία, η παρατηρητικότητα και η αίσθηση της ισορροπίας όγκων και σχημάτων είναι προσόντα απαραίτητα για ένα διακοσμητή. Θα πρέπει επίσης να είναι ενήμερος για τις καλλιτεχνικές τάσεις που επικρατούν σε κάθε εποχή, να παρακολουθεί εκθέσεις, σεμινάρια και να γνωρίζει τα υλικά και τις μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιήσει.

Σπουδές: Σπουδές παρέχονται στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθηνών, η διάρκεια σπουδών της οποίας είναι οχτώ εξάμηνα (εφτά εξάμηνα σπουδές και ένα εξάμηνο πρακτική εξάσκηση). Οι πτυχιούχοι αυτού του τμήματος λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 4 και μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις στα εξής ΑΕΙ: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ψυχολογίας Πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλονίκης, Θεολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ Αθηνών, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεάτρου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπουδές διακοσμητικής παρέχονται επίσης από ΙΕΚ (δημόσια και ιδιωτικά) με επίπεδο σπουδών 3+ λαμβάνοντας δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης και με την προϋπόθεση αναγνώρισης των τίτλων σπουδών τους από το κράτος. Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Διακοσμητικής της Σχολής Καλών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας. Σπουδές προσφέρονται ακόμη από Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών με την προϋπόθεση όμως ότι οι τίτλοι σπουδών τους αναγνωρίζονται από το ΙΤΕ και το ΔΟΑΤΑΠ και το ΣΑΕΙΤΤΕ ως ισότιμοι και αντίστοιχοι των ελληνικών για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων.

Επαγγελματικά Δικαιώματα: Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Διακοσμητικής είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και καλλιτέχνες με τον Σχεδιασμό (Design), τη μελέτη (λειτουργική, χρηστική αισθητική) και την εφαρμογή: α) κάθε είδους εσωτερικού χώρου. Στη μελέτη αυτή περιλαμβάνεται η δόμηση στοιχείων που δεν επηρεάζουν τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου, η σπουδή για την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του χώρου (εγκαταστάσεις, υλικά, χρώματα, φωτισμός, ειδικές κατασκευές, επίπλωση, επενδύσεις, ειδικός εξοπλισμός κ. α.). β) διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων μικρής κλίμακας, π.χ. πλατείες, υπαίθριοι χώρα και εγκαταστάσεις. Στη διαμόρφωση αυτή περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός κατασκευών μικρής κλίμακας, όπως υπόστεγα, πέργκολες, περίπτερα εκθέσεων, τηλεφωνικοί θάλαμοι κλπ. γ) σχεδιασμού επίπλων, κάθε είδους βιομηχανικά παραγόμενων χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων παραγομένων εν σειρά ή σε περιορισμένο αριθμό. δ) διακοσμητκών αντικειμένων, συνθέσεων και επιφανειών χώρου.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως στέλεχος σε γραφεία μελετών και κατασκευών έργων διακόσμησης, κατασκευαστικές και εμπορικές εταιρείες, αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων, τηλεοπτικούς σταθμούς, στη διαφήμιση και γενικά στο χώρο του θεάματος και ως καθηγητής υπό προϋποθέσεις, στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

(Πηγή: ΟΑΕΔ)