Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω...


ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Περιγραφή Επαγγέλματος: Η εγκατάσταση των ηλεκτρικών καλωδιώσεων σε κτίρια, ακολουθώντας τα σχέδια του ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου, αποτελούν ένα μέρος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του ηλεκτροτεχνίτη. Παράλληλα δε, συναρμολογεί, τοποθετεί και επισκευάζει φωτιστικά και ηλεκτρικές επαγγελματικές και οικιακές συσκευές και τοποθετεί πίνακες διανομής ρεύματος, διακόπτες, πρίζες, κ.λπ.
Συνθήκες Εργασίας: Ο ηλεκτροτεχνίτης εργάζεται συνήθως όρθιος ή ανεβασμένος σε σκάλες ή σκυμμένος, χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και όργανα ηλεκτρικών μετρήσεων. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για να μη γίνονται ατυχήματα.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Για να γίνει κάποιος ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων, πρέπει να του αρέσουν οι επισκευές των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, να διαβάζει και να καταλαβαίνει ηλεκτρολογικά και ηλεκτρονικά σχέδια και να είναι οργανωτικός, μεθοδικός και υπεύθυνος. Απαιτείται επίσης να έχει καλή όραση, να είναι προσεκτικός, επινοητικός, συνεπής, επιδέξιος στα χέρια και τα δάχτυλα και να διαθέτει υπομονή και καλή σωματική υγεία.
Σπουδές: Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) στην ειδικότητα Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων (Νο. 3475/2006). Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου που είναι ισότιμο με το απολυτήριο Γενικού Λυκείου, τόσο για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επίσης οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται σε ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους. Συναφείς σπουδές προσφέρονται στις Σχολές Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, καθώς και στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην ειδικότητα Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών διάρκειας 2 χρόνων και επιπέδου 3, όπου παρέχεται στους μαθητές και η δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης. Όσοι από τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Σ. επιθυμούν να συνεχίσουν την κατάρτησή τους μπορούν να εγγραφούν στα ΙΕΚ, ενώ έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους προς την Τριτοβάθμια εκπαίδευση όσοι εγγραφούν στη Β’ τάξη του ΕΠΑΛ. Τέλος, σχετικές γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία μπορεί να αποκτήσει κάποιος με τη μέθοδο της μαθητείας-εκπαίδευσης σε χώρο εργασίας, κοντά σε έμπειρους επαγγελματίες. Επαγγελματικά Δικαιώματα: Τα επαγγελματικά του δικαιώματα θα καθορίζονται από την αναμενόμενη υπουργική απόφαση περί ισοτιμίας των παλαιών τίτλων σπουδών των ΤΕΕ, με τους νέους τίτλους σπουδών των ΕΠΑ.Σ.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Ο τεχνίτης ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων μπορεί να απασχοληθεί σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Τέλος, μπορεί να συνεργαστεί με διάφορες τεχνικές εταιρείες και βιομηχανικές επιχειρήσεις ή να εργαστεί ως ιδιωτικός υπάλληλος σ’ αυτές. Οι προοπτικές αγοράς εργασίας είναι θετικές, παρουσιάζοντας θετικό ισοζύγιο στη ζήτηση αγοράς εργασίας. Πηγές Πληροφόρησης:
· ΥΠΕΠΘ,Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3442505-6-8, 210-3442514-520, φαξ: 210-3442365, http://www.ypepth.gr/
· Στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
(Πηγή: ΟΑΕΔ)