'Οταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω...


ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Περιγραφή Επαγγέλματος: Είναι ο τεχνικός που ελέγχει και επισκευάζει τον κινητήρα και τα υποσυστήματα σε αυτοκίνητα συμβατικής και νέας τεχνολογίας. Ελέγχει και επισκευάζει το σύστημα μετάδοσης της κίνησης, το σύστημα διευθύνσεως, πεδήσεως, αναρτήσεως και το ηλεκτρικό σύστημα. Επιθεωρεί τους διάφορους μηχανισμούς του αμαξώματος, όπως κλειδαριές, μηχανισμούς ανύψωσης παραθύρων, καθώς επίσης και τους μηχανισμούς που έχουν σχέση με την παθητική ασφάλεια του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιεί ειδικές συσκευές που έχει στη διάθεσή του, πραγματοποιώντας στα αυτοκίνητα ελέγχους και ρυθμίσεις.
Συνθήκες Εργασίας: Εργάζεται σε χώρο συνεργείου, που πολλές φορές είναι κλειστός και υπόγειος. Συνήθως, υπάρχει αρκετός θόρυβος και έντονη μυρωδιά εξαιτίας των επισκευών των μηχανών των αυτοκινήτων. Όσο πιο σύγχρονος είναι ο εξοπλισμός που διαθέτει το συνεργείο, τόσο καλύτερες είναι και οι συνθήκες εργασίας. Η εργασία του είναι κουραστική, αφού παραμένει αρκετές ώρες όρθιος.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Πρέπει να είναι παρατηρητικός, επινοητικός, προσεκτικός, και υπεύθυνος. Ακόμη, να δείχνει ενδιαφέρον και να ενημερώνεται για τους νέους τύπους αυτοκινήτων, τις νέες τεχνολογίες και τα νέα συστήματα. Τέλος, να είναι πρόθυμος να ενημερώνει και να εξηγεί στους πελάτες, τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους.
Σπουδές: Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ στον τομέα Μηχανολογίας - Ηλεκτρολογίας - Ηλεκτρονικών, καθώς και σε ΙΕΚ αρμοδιότητας του ΟΑΕΔ. Η κατάρτιση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα για τους αποφοίτους των Λυκείων και δύο εξάμηνα για τους αποφοίτους των ΤΕΕ (ΕΠΑΣ), εφόσον έχουν παρακολουθήσει συναφή ειδικότητα. Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους, λαμβάνουν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης που τους δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης για την απόκτηση διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης, επιπέδου 3+. Επίσης, έχουν δικαίωμα για πρακτική άσκηση έξι μηνών, προτού πάρουν μέρος στις Εξετάσεις Πιστοποίησης, η οποία θεωρείται αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Σπουδές μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει κάποιος και στο AΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Οχημάτων. Η διάρκεια σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα, από τα οποία το τελευταίο αφιερώνεται για πρακτική εξάσκηση και το πτυχίο που αποκτά είναι επιπέδου 4.
Επαγγελματικά Δικαιώματα: Οι παρακάτω άδειες χορηγούνται χωρίς εξετάσεις: Μηχανοτεχνίτη (δίπλωμα, 2 έτη προϋπηρεσία), Τεχνίτη συστήματος πέδησης (δίπλωμα, 2 έτη προϋπηρεσία), Τεχνίτη αναρτήσεων (δίπλωμα, 2 έτη προϋπηρεσία), Τεχνίτη αντλιών πετρελαιοκινητήρων (δίπλωμα, 2 έτη προϋπηρεσία), Τεχνίτη εξαερωτήρων-αναμικτήρων (καρμπυρατέρ) (δίπλωμα, 2 έτη προϋπηρεσία), Ηλεκτροτεχνίτη (δίπλωμα, 3ετής προϋπηρεσία), Τεχνίτη οργάνων (δίπλωμα, 3ετής προϋπηρεσία), Τεχνίτη συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων (σιγαστήρων) (δίπλωμα, 2 έτη προϋπηρεσία), Τεχνίτη ψυγείων (δίπλωμα, 2 έτη προϋπηρεσία), Τεχνίτη τροχών (δίπλωμα, 2 έτη προϋπηρεσία), Τεχνίτη μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων (δίπλωμα, 2 έτη προϋπηρεσία), Τεχνίτη αμαξωμάτων (φανοποιού) (δίπλωμα, 2 έτη προϋπηρεσία), Τεχνίτη βαφής (δίπλωμα, 2 έτη προϋπηρεσία) και Τεχνίτη συσκευών υγραερίου αυτοκινήτων (Αδεια Μηχανοτεχνίτη ή Ηλεκτροτεχνίτη + 1 έτος προϋπηρεσία). Για τους αποφοίτους δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. αναγνωρίζεται το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ως τυπικό προσόν για διορισμό στο Δημόσιο. Επίσης γίνεται μοριοδότηση των κατόχων διπλώματος του Ο.Ε.Ε.Κ. σε διαγωνισμούς μέσω του Α.Σ.Ε.Π. με 150 μονάδες. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας στην οποία υπάγεται η μόνιμη κατοικία του αιτούντος. Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος ή ως ελεύθερος επαγγελματίας σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων. Οι προοπτικές για το επάγγελμα διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές. Πηγές Πληροφόρησης:
· ΟΕΕΚ: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 142 34 Ν. Ιωνία, τηλ.: 210/2709083-4. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oeek.gr/
· OAEΔ: Εθνικής Αντίστασης 8, 174 56 Αλιμος, τηλ.: 210/9989000. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oaed.gr
(Πηγή: ΟΑΕΔ)