Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω...


ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ
Περιγραφή Επαγγέλματος: Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και η αισθητική αναγέννηση του προσώπου και του σώματος είναι τα αντικείμενα της εργασίας της αισθητικού. Με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, με φαρμακευτική αγωγή και τη βοήθεια των χεριών της περιποιείται το δέρμα και το πρόσωπο, εφαρμόζει μεθόδους αποτρίχωσης, καταπολεμά την κυτταρίτιδα, προτείνει και παρακολουθεί ασκήσεις αδυνατίσματος και δεν παραλείπει να συμβουλεύει για το ντύσιμο, το χτένισμα και τη συνολική εμφάνιση του πελάτη. Στις αρμοδιότητές της δεν ανήκει η θεραπεία δερματικών νόσων, ωστόσο εξετάζει την κατάσταση των ιστών του δέρματος, του προσώπου και του σώματος και προσδιορίζει την κατάλληλη αγωγή.
Συνθήκες Εργασίας: Αν και οι χώροι στους οποίους εργάζεται είναι επιμελημένοι και ευχάριστοι, οι συνθήκες θεωρούνται δυσμενείς, αφού η εργασία της απαιτεί ορθοστασία και είναι αρκετά επίπονη. Συχνά ασχολείται και με το μακιγιάζ στο χώρο της τηλεόρασης, του θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και με το styling για τις ανάγκες της μόδας, φροντίζοντας για τη συνολική εμφάνιση του πελάτη.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Η αισθητικός πρέπει να είναι ενημερωμένη γύρω από τις εξελίξεις στη μόδα, τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, τις νέες τεχνικές και τις τάσεις που διαμορφώνονται ειδικά γύρω από το styling. Πρέπει η ίδια να έχει επιμελημένη εμφάνιση, να είναι ευχάριστη και ευγενική, να διαθέτει φαντασία και βέβαια δεξιοτεχνία στα δάχτυλα.
Σπουδές: Σπουδές στον τομέα της αισθητικής και της κοσμητολογίας μπορούν να γίνουν στα ΑΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στα οποία η φοίτηση διαρκεί εφτά εξάμηνα και στο τελευταίο εξάμηνο γίνεται πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών. Οι πτυχιούχοι έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ακόλουθα: καθαρισμός, αποφολίδωση και περιποίηση ακμεϊκών και αφυδατωμένων δερμάτων, περιποίηση κυτταρίτιδας και παχυσαρκίας με ηλεκτροθεραπεία ή/και laser, αποτρίχωση προσώπου και σώματος από περίσσια τριχοφυΐα με θερμόλυση και ηλεκτρόλυση, διάφορα είδη μακιγιάζ (τηλεόρασης, θεάτρου, κινηματογράφου, φωτογραφίας κ.λπ.). Οι πτυχιούχοι του τμήματος Αισθητικής (ΑΤΕΙ) μπορούν να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις στα εξής τμήματα: Χημείας, Βιολογίας, Ιατρικής Πανεπιστημίου Θράκης, Φαρμακευτικής, Ψυχολογίας Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Κρήτης, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων, Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Μπορεί επίσης να εκπαιδευτεί στα ΤΕΕ (δημόσια και ιδιωτικά) λαμβάνοντας πτυχίο επιπέδου 2 και 3, στα ΙΕΚ (δημόσια και ιδιωτικά) ως επιμελητής εφαρμογών αισθητικής, στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, με την προϋπόθεση ότι οι τίτλοι σπουδών όπως και των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων του εξωτερικού αναγνωρίζονται από το ΙΤΕ και το ΣΑΕΙΤΤΕ ως ισότιμοι και αντίστοιχοι των ελληνικών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό της χώρο, ως υπάλληλος ινστιτούτων αισθητικής, σε αντιπροσωπείες, καταστήματα καλλυντικών, σε φαρμακεία, κομμωτήρια, στο θέατρο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, σε οίκους μόδας ή και ως διδακτικό προσωπικό σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές αισθητικής. Οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι θετικές. Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα της αισθητικού έχει ζήτηση λόγω της ανάπτυξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με το αδυνάτισμα, την αισθητική κ.λπ., γεγονός που δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον.
(Πηγή: ΟΑΕΔ)