Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω...


ΒΟΗΘΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Περιγραφή Επαγγέλματος: Είναι ο άμεσος συνεργάτης του μάγειρα και ασχολείται με την παρασκευή εδεσμάτων σε επιχειρήσεις του επισιτιστικού τομέα, με στόχο την κάλυψη των αναγκών διατροφής όσων αποφασίζουν -για λόγους ψυχαγωγίας ή άλλους- να τραφούν έξω από το σπίτι τους. Ο βοηθός μαγειρικής τέχνης συνθέτει τα εδεσματολόγια και την κάρτα πώλησης. Μελετά τις τιμές πώλησης, εάν απαιτείται, στην αγορά των πρώτων υλών (κρέατα, ψάρια, πουλερικά, λαχανικά κ.λπ.). Κατανέμει και να συντονίζει την εργασία του προσωπικού. Εξασφαλίζει το σερβίρισμα των γευμάτων και ελέγχει τις παρασκευές. Φροντίζει για την τάξη και την καθαριότητα και έχει την ευθύνη για την καλή απόδοση του μαγειρείου - κουζίνας. Κατανέμει και συντονίζει την εργασία του προσωπικού. Συμμετέχει στους διάφορους ελέγχους και έχει την ευθύνη για την καλή τροφοδοσία όλου του προσωπικού της επιχείρησης. Συγκροτεί το ωράριο παρουσίας και διακοπών του προσωπικού και μπορεί να αντικαταστήσει τον αρχιμάγειρα σε περίπτωση απουσίας του. Μπορεί επίσης να ασχοληθεί επαγγελματικά και σε θέσεις που προβλέπονται από το οργανόγραμμα μιας επιχείρησης ως βοηθός αρχιμάγειρα, σαλτσιέρης, αντρ’ Μετιέ, οψοφύλακας, ψηστιέρης, ζαχαροπλάστης, ρεστορατέρ, σεφ ντε γκραντ ή μάγειρας προσωπικού.
Συνθήκες Εργασίας: Το ωράριο εργασίας είναι κανονικό αλλά η εργασία είναι απαιτητική και κουραστική, καθώς πρέπει να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση παρακολουθώντας την παρασκευή των εδεσμάτων. Λόγω του ότι εργάζεται συνεχώς στην κουζίνα, αντιμετωπίζει καθημερινά υψηλές θερμοκρασίες και σχετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας, που όμως βελτιώνονται με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Ο Βοηθός Μαγειρικής Τέχνης πρέπει να διαθέτει φαντασία, επινοητικότητα και επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών. Είναι σημαντικό να διαθέτει ομαδικό πνεύμα, οργανωτικότητα και τάξη και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής των τροφίμων και ασφάλειας στην κουζίνα.
Σπουδές: Σπουδές επιπέδου αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης στην ειδικότητα παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, που εποπτεύονται από το υπουργείο παιδείας. Η κατάρτιση διαρκεί ένα έτος (δύο εξάμηνα) για αποφοίτους Γυμνασίου. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θέματα όπως: μαγειρική τέχνη, ζαχαροπλαστική τέχνη, στοιχεία εστιατορικής τέχνης, εμπορευματογνωσία - τροφογνωσία, στοιχεία τεχνικών εγκαταστάσεων, υγιεινή και ασφάλεια, οργάνωση λειτουργίας αποθήκης, αρχές κοστολόγησης καιελέγχου κ.ά. Στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου οι σπουδαστές μπορούν να πραγματοποιήσουν, προαιρετικά, εξάμηνη πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενό τους σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, που θεωρείται αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Μετά το τέλος της φοίτησης συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης του οργανισμού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του υπουργείου παιδείας και παίρνουν δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1, αναγνωρισμένο σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση, διευρύνοντας έτσι τις προοπτικές του για συνέχιση των σπουδών τους. Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στην ευρωπαϊκή ένωση, συμμετέχοντας σε κοινοτικά προγράμματα επαγγελματικής τοποθέτησης, ενώ παράλληλα μέσω του διαβατηρίου ευρωκατάρτισης (EUROPASS), μπορούν να συνεχίσουν την κατάρτιση ή να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε χώρες της Ε.Ε. Επίσης σπουδές προσφέρονται στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην ειδικότητα Αρτοποιϊας Ζαχαροπλαστικής, καθώς και στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) εποπτείας ΥΠΕΠΘ, στην ειδικότητα Ζαχαροπλαστικής Τέχνης.
Επαγγελματικά Δικαιώματα: Το δίπλωμα ΙΕΚ είναι απαραίτητο για διορισμό στο δημόσιο τομέα σε θέσεις της κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΔΕ, ενώ οι κάτοχοι του Διπλώματος ΟΕΕΚ μοριοδοτούνται σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ με 150 μονάδες. Προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί από το συμβούλιο επαγγελματικής αναγνώρισης τίτλων εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΣΕΑΤΕΚ) του ΟΕΕΚ οι προϋποθέσεις για την έκδοση ειδικής άδειας άσκησης επαγγέλματος για την ειδικότητα του βοηθού μαγειρικής τέχνης.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Ο βοηθός μαγειρικής τέχνης εργάζεται σε επισιτιστικές μονάδες, στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, όπως εστιατόρια με ελληνική κουζίνα (παραδοσιακή και μοντέρνα) ή διεθνή κουζίνα, επισιτιστικά τμήματα ξενοδοχειακών μονάδων, επισιτιστικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, νοσοκομεία, σύγχρονες επιχειρήσεις catering, λέσχες - club, fast food, κέντρα διασκέδασης, κρουαζιερόπλοια και άλλα πλωτά μέσα. Οι προοπτικές απασχόλησης στον τομέα αυτό διαγράφονται θετικές.
(Πηγή: ΟΑΕΔ)