Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω...


ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
Περιγραφή Επαγγέλματος: Η μελέτη και η ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς αποτελούν το αντικείμενο της εργασίας του ψυχολόγου. Η δομή της προσωπικότητας του ανθρώπου, οι συναισθηματικές και διανοητικές διαταραχές του, η ατομική και κοινωνική του ένταξη είναι τα στοιχεία που πρέπει να διαγνώσει, να ερευνήσει και να μελετήσει ο ψυχολόγος, ερμηνεύοντας τις ιδιαίτερες γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές συμπεριφορές και διαταραχές του ασθενούς. Τα συμπεράσματα της διάγνωσης θα τον βοηθήσουν να προτείνει τις κατάλληλες μεθόδους και τεχνικές, καθώς και την ψυχοθεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσει ο ασθενής.
Συνθήκες Εργασίας: Οι συνθήκες εργασίας του ψυχολόγου ποικίλλουν ανάλογα με τον τομέα που θα επιλέξει να ειδικευτεί. Το σχολείο, το γραφείο, το ίδρυμα, το νοσοκομείο, η βιομηχανία είναι οι χώροι που συνήθως ασκεί το επάγγελμά του. Η ηλικία του ασθενούς, το είδος του περιστατικού, η μεθοδολογία της συμβουλευτικής παρέμβασης, ο χώρος που ασκεί τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, είναι καθοριστικοί παράγοντες και επηρεάζουν τις συνθήκες εργασίας και το βαθμό δυσκολίας τής κάθε περίπτωσης. Ειδικές περιπτώσεις ασθενών με περίπλοκο και απροσδιόριστο ψυχισμό αλλά και απρόβλεπτες αντιδράσεις είναι δυνατό να επηρεάσουν και τον ίδιο, δυσκολεύοντας περισσότερο το έργο του.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Η συναισθηματική επαφή, η κατανόηση και η ευαισθησία είναι απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει ο ψυχολόγος, αφού με αυτά θα προσεγγίσει και θα μελετήσει τη συμπεριφορά του ασθενούς. Η ικανότητα δημιουργίας καλών διαπροσωπικών σχέσεων και κλίματος εμπιστοσύνης, η ψυχική ισορροπία, η ψυχραιμία, η ευγένεια και η έντονη προσωπικότητα είναι απαραίτητα προσόντα για τον ψυχολόγο.
Σπουδές: Σπουδές Ψυχολογίας μπορούν να γίνουν στα Τμήματα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και στα Τμήματα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων. Η φοίτηση διαρκεί οχτώ εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εξαμήνων ο φοιτητής πρέπει να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση σε ιδρύματα και φορείς εφαρμοσμένης ψυχολογίας (σχολεία, ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα, συμβουλευτικά κέντρα, νοσοκομεία κ.λπ.). Σπουδές ψυχολογίας μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, με την προϋπόθεση, όμως, οι τίτλοι σπουδών τους και των συνεργαζόμενων με αυτά πανεπιστημίων του εξωτερικού να αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ και το ΣΑΕΙΤΤΕ ως ισότιμοι και αντίστοιχοι των ελληνικών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και προσόντα. Μεταπτυχιακές σπουδές σε συγκεκριμένους κλάδους της ψυχολογίας μπορούν να πραγματοποιηθούν σε τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων καθώς και στο εξωτερικό.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:Μπορεί να εργαστεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά το δημόσιο τομέα, οι ψυχολόγοι προσλαμβάνονται μετά από σχετική προκήρυξη σε Γενικά και Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, σε Θεραπευτήρια Ψυχικών Παθήσεων, σε κέντρα Ψυχικής Υγείας, σε ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας, σε φυλακές, σε σχολεία, σε ΚΑΠΗ και Γεροντολογικά κέντρα, σε Συμβουλευτικούς Σταθμούς, σε κέντρα απεξάρτησης χρηστών, αλλά και σε ερευνητικά κέντρα. Τέλος, στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του γραφείο, αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις που χρειάζονται ψυχολόγους εργασίας για την επίλυση προβλημάτων σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις.
(Πηγή: ΟΑΕΔ)