Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω...


ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
Περιγραφή Επαγγέλματος: Η ανακούφιση από τον πόνο και την επίτευξη σωματικής ευεξίας, με την τοποθέτηση θερμών ή κρύων επιθεμάτων, είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Η φυσιοθεραπεία βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της πάσχουσας περιοχής με αποτέλεσμα την ελάττωση του μυϊκού σπασμού και την καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων. Ο φυσιοθεραπευτής συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες (ιατρούς συναφών ειδικοτήτων, ειδικούς κινησιοθεραπείας κ.ά.) προκειμένου να παρέχει ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς του.
Συνθήκες Εργασίας: Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με το χώρο όπου εργάζεται. Συχνά διαθέτει δικό του φυσικοθεραπευτήριο, όπου δέχεται τους πελάτες του. Πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής του χώρου εργασίας του, του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί, αλλά και για την προσωπική του υγιεινή και προστασία. Το ωράριό του καθορίζεται από τον όγκο και τις ανάγκες της πελατείας του. Χρειάζεται, τέλος, να παρακολουθεί συχνά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Η ευχάριστη διάθεση, η υπευθυνότητα, η συνέπεια καθώς και το αίσθημα σιγουριάς που πρέπει να εμπνέει στον ασθενή αλλά και στους οικείους του είναι μερικά από τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο θερμοθεραπευτής. Ακόμη, χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση και σωματική αντοχή αφού πρόκειται για ένα επάγγελμα που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία και προκαλεί μεγάλη κόπωση.
Σπουδές: Σπουδές φυσικοθεραπείας ή συναφούς ειδικότητας (κινησιοθεραπεία, υδροθεραπεία, εργοθεραπεία κ.ά.) παρέχονται στα αντίστοιχα τμήματα των ΑΤΕΙ Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Λαμίας και Πάτρας (παράρτημα Αίγιο). Η διάρκεια των σπουδών είναι εφτά εξάμηνα και ένα επιπλέον εξάμηνο για πρακτική εξάσκηση. Επίσης, παρέχονται σπουδές βοηθού φυσικοθεραπευτή σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και σε Εργαστήρια Ελεύθερων Σπουδών, με την προϋπόθεση ότι οι τίτλοι τους αναγνωρίζονται από το Συμβούλιο Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Ο φυσιοθεραπευτής ανάλογα με το επίπεδο της εκπαίδευσής του, μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπάρχει και η προοπτική του ελεύθερου επαγγελματία. Μπορεί επίσης να απασχοληθεί σε νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια, ειδικά κέντρα αποκατάστασης, γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα και χώρους άθλησης κ.ά. Οι αμοιβές των φυσιοθεραπευτών είναι ικανοποιητικές και μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα όταν διατηρούν δικό τους φυσικό θεραπευτήριο.