Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω...


ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Περιγραφή Επαγγέλματος: Ο υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες που προσφέρει συμβάλλει στην λειτουργία της τουριστικής επιχείρησης (π.χ. ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, κρουαζιερόπλοια, καζίνο, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις) στην οποία απασχολείται. Πιο συγκεκριμένα, όταν εργάζεται σε ξενοδοχειακή μονάδα, υποδέχεται τους πελάτες κατά την άφιξή τους, τους ενημερώνει σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ξενοδοχείου, φροντίζει για διάφορες ανάγκες τους και γενικότερα τους παρέχει κάθε διευκόλυνση προκειμένου η διαμονή τους στο ξενοδοχείο να είναι ευχάριστη και χωρίς προβλήματα. Όταν το αντικείμενο της εργασίας του είναι η διαχείριση τουριστικών εκδηλώσεων, διοργανώνει και επιβλέπει ψυχαγωγικές δραστηριότητες, οργανώνει και συμμετέχει σε θεατρικές και ταχυδακτυλουργικές παραστάσεις, χορευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις, εορταστικές βραδιές καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να καθίσταται όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη η διαμονή των πελατών στην τουριστική μονάδα. Όταν απασχολείται στη διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φροντίζει για την ομαλή λειτουργία και αποδοτική εκμετάλλευση της ξενοδοχειακής μονάδας και την εκπροσωπεί σε όλες τις εξωτερικές της σχέσεις. Όταν απασχολείται ως υπάλληλος σε τουριστικά γραφεία ενημερώνει για δρομολόγια μεταφορικών μέσων, τιμές εισιτηρίων καθώς και για στοιχεία σχετικά με ξενοδοχεία, κρουαζιέρες και άλλες τουριστικές υπηρεσίες. Ακόμη, αναλαμβάνει να επικυρώνει κρατήσεις θέσεων σε μεταφορικά μέσα, ξενοδοχεία, κρουαζιέρες και διοργανώνει εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας ή εξωτερικό. Τέλος, όταν απασχολείται στη μονάδα επισιτισμού μιας ξενοδοχειακής μονάδας, παρασκευάζει εδέσματα κάθε μορφής και ποικιλίας, δημιουργεί συνδυασμούς τροφίμων και ποικιλίες φαγητών και φροντίζει για την προμήθεια, τον ποιοτικό έλεγχο και τη συντήρηση των τροφίμων.

Συνθήκες Εργασίας: Εργάζεται σε καλές συνθήκες, αφού απασχολείται σε χώρους τουριστικών επιχειρήσεων που επιβάλλεται να είναι επιμελημένοι και ευχάριστοι. Το επάγγελμα του υπαλλήλου τουριστικών επιχειρήσεων είναι κουραστικό και απαιτητικό αφού το έντονο άγχος και η πίεση που δημιουργούν οι συνεχείς επαφές με τους πελάτες είναι χαρακτηριστικά της καθημερινής του ζωής. Το επάγγελμά του δεν είναι μονότονο και προσφέρει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του. Εργάζεται πρωινές, απογευματινές ή νυχτερινές ώρες, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης και τη βάρδια του. Υπερωρίες απαιτούνται συνήθως σε περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης. Η εργασία του απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας και έχει μεγάλη κόπωση.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Ο υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων απαιτείται να είναι πρόθυμος, εξυπηρετικός, δραστήριος, ευχάριστος και διακριτικός. Επίσης χρειάζεται, να είναι οργανωτικός, μεθοδικός, έντιμος και να διακρίνεται για την ευγένεια και την επαγγελματική του ευσυνειδησία. Ακόμη, πρέπει να είναι συνεπής, παρατηρητικός, συνεργάσιμος να έχει καλή υγεία, σωματική αντοχή και επιμελημένη εμφάνιση. Τέλος, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και εργασίας υπό πίεση, η καλή γνώση αγγλικών και Η/Υ θεωρούνται απαραίτητα προσόντα για όποιον θέλει να σταδιοδρομήσει σε αυτό το επάγγελμα.

Σπουδές: Σπουδές προσφέρονται σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Τουριστικών Επιχειρήσεων του τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών όπου η διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και το επίπεδο σπουδών 3. Στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου, που είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, τόσο για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ακόμη, οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους. Συναφείς σπουδές προσφέρονται στα Ι.Ε.Κ. (δημόσια και ιδιωτικά), στον Τομέα Τουρισμού και Μεταφορών, με επίπεδο σπουδών 3+, οι δε απόφοιτοι λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επιπλέον, σπουδές μπορεί να γίνουν στις Επαγγελματικές Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων του Ε.Ο.Τ., όπου η διάρκειά τους είναι δύο χρόνια. Επίσης συναφείς σπουδές προσφέρονται στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην ειδικότητα Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, διάρκειας 2 χρόνων και επιπέδου 3, όπου παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές και πρακτικής εξάσκησης. Τέλος, συναφείς σπουδές παρέχονται στα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων των Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας, Λαμίας, Ηπείρου και Ηρακλείου Κρήτης, όπου η φοίτηση διαρκεί οχτώ εξάμηνα (7 εξάμηνα μαθήματα και 1 εξάμηνο πρακτική άσκηση) και απονέμεται πτυχίο επιπέδου 4, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε συναφείς σχολές των Α.Ε.Ι.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Ο υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων μπορεί να απασχοληθεί σε υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ., σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε τουριστικά γραφεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Ο τουρισμός σήμερα, κατέχει μια σημαντική θέση στην ελληνική οικονομία και οι προοπτικές απασχόλησης είναι καλές, ενώ μπορούν με την κατάλληλη τουριστική πολιτική να βελτιωθούν.

(Πηγή: ΟΑΕΔ)