Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω...

ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Περιγραφή Επαγγέλματος: Ευθύνεται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών μηχανών γραφείου, και επεμβαίνει για την αποκατάσταση τυχόν ανωμαλίας κατά τη λειτουργία τους. Εργάζεται ως τεχνικός ηλεκτρονικών μηχανών που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον ενός σύγχρονου γραφείου, δηλαδή μιας απλής τηλεφωνικής συσκευής, ενός συνδρομητικού τηλεφωνικού κέντρου, μιας συσκευής fax, ενός αυτόματου τηλεφωνητή, μιας φωτοαντιγραφικής μηχανής, ενός Η/Υ και των περιφερειακών συσκευών του (printers, scanners, monitors, plotters, zip drivers, CD ROM’s) και τέλος των δικτύων Η/Υ. Σε ό,τι αφορά τους Η/Υ, επεμβαίνει στη συναρμολόγηση, στην εγκατάσταση, στην ανίχνευση βλαβών, στη συντήρηση, αλλά και στην εγκατάσταση νέων προγραμμάτων, στην αναβάθμιση κ.λπ. Ασχολείται ακόμη με τις σύγχρονες εφαρμογές των δικτύων, όπως video conference, voice phone μέσω Internet, ενώ εγκαθιστά και διαχειρίζεται δίκτυα UNIX (TCP/IP) και Internet servers. Τέλος, εξυπηρετεί τις ανάγκες των χειριστών ενός δικτύου Η/Υ, εφόσον ορίζει τα δικαιώματα ενός χρήστη ή μιας ομάδας χρηστών, στα αρχεία του δικτύου.
Συνθήκες Εργασίας: Οι συνθήκες εργασίας του θεωρούνται γενικά καλές. Οφείλει να επισκέπτεται τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται όταν παρουσιάζουν προβλήματα στα μηχανήματά τους. Πολλές φορές οι βλάβες πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα ή σε ώρες που δεν εργάζονται οι υπάλληλοι, έτσι το ωράριό του συχνά επιμηκύνεται πέρα από το κανονικό. Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Πρέπει να αντέχει να εργάζεται εντατικά και να είναι εύστροφος, ώστε να βρίσκει άμεσα λύσεις στα μηχανικά προβλήματα που παρουσιάζονται. Οφείλει να έχει υπομονή, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του πελάτη και να ενημερώνεται συχνά για τις εξελίξεις στο χώρο του.
Σπουδές: Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ στην ειδικότητα Τεχνικός Η/Υ και Ηλεκτρονικών Μηχανών Γραφείου, καθώς και σε ΙΕΚ αρμοδιότητας του ΟΑΕΔ. Η κατάρτιση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα για τους αποφοίτους των Λυκείων και δύο εξάμηνα για τους αποφοίτους των ΤΕΕ (ΕΠΑΣ), εφόσον έχουν παρακολουθήσει συναφή ειδικότητα. Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους λαμβάνουν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης που τους δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης για την απόκτηση διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης, επιπέδου 3+, με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα που ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης, έχουν δικαίωμα για πρακτική άσκηση έξι μηνών, προτού πάρουν μέρος στις Εξετάσεις Πιστοποίησης, η οποία θεωρείται αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Σπουδές μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει κάποιος και στα AΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης (Χανιά), Λαμίας, Πειραιά, στο τμήμα Ηλεκτρονικής. Η διάρκεια σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα, από τα οποία το τελευταίο αφιερώνεται για πρακτική εξάσκηση και το πτυχίο που αποκτά είναι επιπέδου 4.
Επαγγελματικά Δικαιώματα: Για τους αποφοίτους δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. αναγνωρίζεται το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ως τυπικό προσόν για διορισμό στο Δημόσιο. Επίσης γίνεται μοριοδότηση των κατόχων διπλώματος του Ο.Ε.Ε.Κ. σε διαγωνισμούς μέσω του Α.Σ.Ε.Π. με 150 μονάδες. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται, εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας στην οποία υπάγεται η μόνιμη κατοικία του αιτούντος.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Μπορεί να εργαστεί είτε αυτόνομα είτε ως μέλος ομάδας τεχνικής υποστήριξης σε εταιρείες μηχανογράφησης, σε εταιρείες Η/Υ, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Οι προοπτικές για το επάγγελμα διαγράφονται θετικές.
Πηγές Πληροφόρησης:
· ΟΕΕΚ: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 142 34 Ν. Ιωνία, τηλ.: 210/2709083-4. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oeek.gr/
· OAEΔ: Εθνικής Αντίστασης 8, 174 56 Άλιμος, τηλ.: 210/9989000. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oaed.gr
(Πηγή: ΟΑΕΔ)