Για το μέλλον μας


Του Βασίλη Βασιλάκη,
Προέδρου του Δεκαπενταμελούς, που εκφράζει όλους τους μαθητές του σχολείου.
Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη, όπως ήταν φυσικό, μας συγκλόνισε και σημάδεψε τη ψυχή μας με πρωτόγνωρα συναισθήματα και το μυαλό μας με καινούριες σκέψεις.
Στο μεταξύ, βλέπουμε εδώ κι αρκετές μέρες, έναν πόλεμο μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων, ενώ ταυτόχρονα συμμαθητές μας φοιτητές και νέοι διαδηλώνουν ζητώντας τα αυτονόητα: Σωστή παιδεία, εργασία, δικαιότερη κοινωνία, καλύτερο αύριο.
Θέλοντας κι εμείς να μιλήσουμε γι όλα αυτά, αποφασίσαμε να συντάξουμε το κείμενο αυτό, σαν ένα δάκρυ κι ένα αντίο προς τον Αλέξη και σα μια διαμαρτυρία προς εσάς: τους γονείς μας , τους δασκάλους μας, τους αστυνομικούς, την πολιτεία,
Σ’ όλους εσάς τους μεγαλύτερους και εμπειρότερους, που μας κατευθύνετε, μας μορφώνετε, μας προστατεύετε…
Εμείς δεν είμαστε απέναντί σας. Απλώνουμε το χέρι και θέλουμε να μας στηρίξετε. Ζητάμε την αγάπη σας, τη συμπαράστασή σας, την πείρα σας.
Καταδικάζουμε τα γεγονότα βίας απ’ όπου κι αν προέρχονται. Είτε από το χέρι ενός αστυνομικού, είτε απ’ την πέτρα ενός κουκουλοφόρου. Δεν θέλουμε να συμβαίνουν αυτά. Δε θέλουμε να φοβόμαστε. Δε θέλουμε να βρισκόμαστε μπροστά στον τρόμο ενός περίστροφου ή μιας πέτρας. Δε θέλουμε να απειλείται η ζωή και η σωματική μας ακεραιότητα. Δε θέλουμε να απειλείται η αξιοπρέπεια μας, ούτε τα όνειρά μας, ούτε το μέλλον μας.
Θέλουμε να μας σέβεστε, να μας προστατεύετε, να μας ακούτε, να εξασφαλίσετε το μέλλον μας , να μας επιτρέψετε να ονειρευόμαστε, να ελπίζουμε, να θέλουμε.
Είμαστε δίπλα στους συμμαθητές μας που φωνάζουν διεκδικώντας δικαιότερη κοινωνία, καλύτερη παιδεία , καλύτερες συνθήκες ζωής
Είμαστε δίπλα σ’ όσους πασχίζουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να φτιάξουν τον κόσμο που θέλουν. Συντασσόμαστε με τους συμμαθητές μας, που ζητούν από την πολιτεία να τηρήσει τις υποσχέσεις της για περισσότερες δαπάνες για την Παιδεία, καλύτερα σχολεία, υλικοτεχνική υποδομή, επαγγελματική αποκατάσταση.
Ας γίνει ο Αλέξης η αφορμή να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να διεκδικήσουμε, να φωνάξουμε και να πετύχουμε. Πιστεύουμε, θα του άρεσε…
Ας μετατρέψουμε λοιπόν, το κακό σε ελπίδα κι η ελπίδα ας δικαιωθεί σ’ ομορφότερο κόσμο… το καλύτερο αντίο στον Αλέξη….